Mitä näet pohjoisnavalta kun maapallo pyörii

Jos kuvittelet itsesi pohjoisnavalle seisomaan, on pääsi yläpuolella Pohjantähti ja maapallo pyörii allasi lännestä itään. Siksi taivaalla näkemäsi tähdet näyttävät siirtyvän vasemmalta oikealle, idästä länteen. Tosiasiassa tähdet pysyvät paikallaan ja maapallo allasi pyörii.

Kun horisontissa, suoraan edessäsi, näkyy tähti nimeltä Alnilam, on sen yläpuolella, noin 45° horisontin yläpuolella Capella. Siitä 45° ylöspäin on Pohjantähti, suoraan pääsi yläpuolella. 

Vähän kauempaa ja sivulta edellinen tilanne näyttää tältä. 

Tähdet ovat tässä piirretty paljon lähemmäksi kuin mitä ne ovat oikeasti. Todellisuudessa Alnilamiin on matkaa noin 1300 valovuotta, Capellaan vähän yli 40 valovuotta ja Pohjantähteen yli 400 valovuotta. Tämä paperi, tietokoneen ruutu tai edes maailman pisin hiekkaranta ei riittäisi kuvaamaan mittakaavassa oikeita etäisyyksiä, jos maapallo kuvitellaan hiekanjyvän kokoiseksi.

Koska maa pyörii akselinsa ympäri kerran 24 tunnissa, näyttäisi Alnilam ja Capella kulkevan sinun ympäri 24 tunnissa. Todellisuudessa maapallo pyörii jalkojesi alla ja sinä sen mukana. Ota iso kupillinen kahva ja lämmin turkki päällesi. Seiso nenä kohti Capellaa ja Alnilamia. 6 tunnin kuluttua ne ovat sinusta suoraan oikealla ja Pohjantähti edelleen suoraan pääsi päällä. 

Alkutilanne 6 tunnin kuluttua

 

12 tunnin kuluttua tähdet ovat suoraan takanasi. Maapallo on silloin pyörinyt 180° ja nenäsi näyttää suoraan taaksepäin alkutilanteeseen nähden.

Ylhäältäpäin tilanne näyttää tältä.

Alkutilanne 6 tunnin kuluttua. Maapallo on pyörinyt allasi 90° itäänpäin.
12 tunnin kuluttua tähdet ovat suoraan takanasi. Maapallo on pyörinyt 180°. 23 tunnin kuluttua tilanne on palannut melkein alkuasetelmaan. Alnilam ja Capella ovat vielä jonkin verran nenäsi suunnasta itään. Tunnin kuluttua tilanne on sama kuin vasemmalla ylhäällä.


Hamburg VII 2013