Cowes ja Isle of Wight

keskiviikko 26. 6 - perjantai 28. 6. Isle of Wight

New York (Yacht Club), Newport, Isle of Wight, Cowes ja Solent ovat legendaarisia purjehduspaikkoja. Ne kaikki liittyvät massiiviin J veneisiin, joilla America's Cup purjehdittiin 1900 luvun alussa. Seuraavaksi pääsisimme tutustumaan Isle of Wightiin, Solentin salmeen ja Cowesin kaupunkiin. Mielikuvissa ne ovat kaikki kullalla päällystettyjä, arkisista paikoista poikkeavia mystisiä satumaisemia.

Ei ihan.

Solent on Isle of Wight saaren ja Englannin välinen salmi. America's cup kilpailu alkoi Isle of Wightin ympärikilpailuna ja Solentin salmi on tästä ainakin kolmanneksen matkaa. Erikoista Itämeren purjehtijalle ovat vuoroveden aiheuttamat virrat. Kun tuuli on heikko ja virta vastainen, on ankkuri nopein keino päästä eteenpäin. Paikallaan pysyminen on vauhdikkaampi vaihtoehto kuin antaa virran viedä taaksepäin. Täällä on kumottu monta teekuppia virran suunnan kääntymistä odotellessa.

Hamu Cowesin laiturissa

Ensimmäinen yö Falmouthista lähdön jälkeen purjehdimme ja ajoimme koneella. Tuuli oli enimmäkseen heikko ja enimmäkseen perästä. Koska toisen päivän iltana matka Cowesiin oli vielä liian pitkä, jäimme Swanageen ankkuriin. Solentin salmi pimeässä, täynnä laivaliikennettä ja virtaa, ei houkutellut.

Seuraavana päivänä ajoimme myötävirtaan Cowesiin, tankkasimme ja yövyimme. Mielikuvissani Cowes on ollut Lontoota isompi ja rannat täynnä lakattuja puuveneitä kuin Yyterissä hiekkaa. Ei ihan. Laitureissa oli enimmäkseen lasikuitupaatteja. Kävelykadun tallusteli päästä päähän helposti. Maissa oli paljon kauppoja ja rannassa asiansa osaavia veneliikkeitä. Kuin kotona Lauttasaaressa. Cowesista katsoen Lauttasaari on eksoottinen. Meille toisinpäin. Larun rannoilla seilasi viikingit, H veneet, folkkarit, Hait, mR veneet. Cowesin ympäristössä samat viikingit ja myöhemmin kuninkaalliset, Lipton, Mylnet, Fifet, J veneet... Pyhiä paikkoja molemmat. Minulle tuli Coweista mieleen Hanko.
Hamburg VII 2013