Rønne, Bornholm

Aamulla lastasimme veneen täyteen muonaa ja täydensimme ehtyvän suklaakaapin sisältöä. Moderneissa veneissä on kaappi eineksille, Hamussa on kaappi suklaalle. Sen voi myös tarvittaessa lukita, jos miehistö herkuttelee liikaa. Rommikaappia ei saa lukkoon eikä miehistö olekaan osoittanut sen suuntaan samanlaista mielenkiintoa kuin suklaakaapille. Kaapin lukittavuus on perintö Hamun laajoilta ulkomaanmatkoilta. Jossain maissa piti alkoholi ja kehties jotain muutakin tullia kiinnostavaa materiaali lukita kaappiin ja sinetöidä kunnes poistuu taas alueelta.

maanantai 8. 7. - tiistai 9. 7.
Rønne

Rønneen on Rødbyhavnista matkaa ainakin 120 mailia eli reilu vuorokauden purjehdus viiden solmun vauhdilla. Reitti kulkee Itämeren ruuhkaisimpien laivareittien vierellä ja yli. Tuulen takia ja oikeastaan muutenkin oli helpompi kurvata etelämmäksi suoralta reitiltä. Näin pääsimme yöksi Saksan rannikon ja laivareitin väliselle alueelle. Sielä oli turvallista katsella laivareittiä kulkevia laivojen valoja. Aamun valjetessa olimme valmiita ylittämään liikennealueet.

Monet Bornholmin satamat ovat matalavetisiä. Rønnessä meille sopii parhaiten kaupungin keskustan urbaani kivilaituri. Paikka on kenties Bornholmin tylsin satamapaikka vaikka hyvä onkin. Seuraavalla kerralla vierailemme varmasti Bornholmin länsirannikon satamissa, jotka ovat paljon kauniimpia.

Vietimme täällä kaksi yötä ja jatkoimme matkaa vasta torstaina 11. heinäkuuta iltapäivällä. Tuuli oli reippaan sorttinen keskiviikkona ja myös vielä torstaiaamuna. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Tall Ships kilpailuun osallistuva Wyvern upposi Ölannin ja Gotlannin välissä. Alueella raportoitiin 3 - 4 metrin aaltoja, joka on miehistölle jo sangen epämukavaa. Avomerille rakennettu Hamu selviää sellaisesta säästä ja niin selviäisi normaalisti Colin Archer tyyppinen Wyvernkin. Jälkeenpäin kävi ilmi, että Wyvernin kölipultti oli pettänyt. Veneen oma miehistö ehti poistua aluksesta.Onnettomuudessa hukkui Wyvernin apuun saapunen Wylde Swanin miehistön jäsen. Karmea tragedia. Nuori mies oli jäänyt kiinni uppoavan veneen takilaan.

Puuveneen runko rapistuu vuosien myötä väkisinkin. Pohjoismaissa puuveneiden säilyvyyttä edistää talvi, vaikka ensin luulisi juuri päinvastoin. Koska veneet nostetaan talveksi ylös tulee samalla helpommin tarkastettua rungon kunto ja kölin viereisten lankkujen terveydentila. Pohjolassa aurinko on myös lempeämpi eikä kuivata vesilinjan yläpuolisia osia samalla tavalla kuin esimerkiksi kuivalla Välimerellä. Hyvällä hoidolla ja ongelmapaikat nopeasti korjaamalla puuvene kestää sukupolvelta toiselle. Wyvern on yli 100 vuotias puualus. Norjalaiset nostivat sen Itämeren pohjasta ja kunnostavat kunniakkaan purjealuksen takaisin purjehduskuntoon.

Onnettomuudesta voi aina oppia. Meitä kiinnostaisi vuosiko Wyvern. Pitkät kölipultit syöpyvät keskeltä hapettomassa tilassa eikä päistä toisin kuin voisi kuvitella. Siksi vettä vuotavat kölipultit ovat merkki että niiden vaihdon paikka alkaa lähestyä. Hamun kölipultit on vaihdettu n. 15 vuotta sitten. Pidetään näistä kauniista klassikoista huolta niin ne huolehtivat meistä tyynessä ja myrskyssä.

Laiva merellä
Pitkä matka
Ilta Rønnessä


Hamburg VII 2013